Uitwendige gezondheidsproducten
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de regels die gelden voor de marketing van deze productgroep.
Hulp nodig? Neem dan contact op.
Veelgestelde vragen over uitwendige gezondheidsproducten
-
Uitwendige gezondheidsproducten hebben een farmaceutische verschijningsvorm en doen iets voor de gezondheid. Zoals de naam al zegt, pas je ze uitwendig toe. Je neemt ze dus niet in, zoals bij inwendige gezondheidsproducten (voedingssupplementen) het geval is.
Een farmaceutische verschijningsvorm wil zeggen dat de vorm kan lijken op een geneesmiddel. Het is bijvoorbeeld een zalf, balsem of een neusspray. Voorbeelden van gezondheidsfuncties zijn een balsem voor soepele spieren of een neusspray om vrijer te ademen.
-
Cosmetica en uitwendige gezondheidsproducten kunnen erg op elkaar lijken. Het verschil is de hoofdfunctie.
Cosmetica heeft als hoofdfunctie het reinigen, verfrissen, verfraaien, verzorgen of beschermen van de huid of mondholte. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterend serum, zonnebrandcrème of de meeste tandpasta’s.
Een uitwendig gezondheidsproduct heeft een hoofdfunctie gerelateerd aan de gezondheid. Bijvoorbeeld een verwarmende balsem voor soepele spieren of een verkoelende gel om de huid na een muggenbeet te verzachten.
-
De naam zegt het al: voor uitwendige gezondheidsproducten mag je gezondheidsclaims maken. Omdat het geen levensmiddelen zijn, vallen ze niet onder de Claimsverordening. Waar je bij voedingssupplementen en andere levensmiddelen gebruik kunt maken van de lijst met geautoriseerde claims van de Europese Commissie, is dat bij uitwendige gezondheidsproducten dus niet het geval.
Je kunt daarom bijvoorbeeld niet magnesium in je balsem stoppen om zo gebruik te kunnen maken van de geautoriseerde gezondheidsclaim “magnesium ondersteunt de spieren”. Als je een gezondheidsclaim wilt maken, zul je zelf moeten kunnen onderbouwen dat de samenstelling van jouw product de geclaimde werking heeft. Uiteraard kan Care & Comply daarbij helpen.
Uitwendige gezondheidsproducten vallen onder de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG). Daarin staat dat je geen medische claims mag maken. Je mag voor deze producten dus niet zeggen of suggereren dat het iets voor de preventie of behandeling van een ziekte(symptoom) doet.
-
Er is geen claimsdatabase voor uitwendige gezondheidsproducten. De lijst met geautoriseerde gezondheidsclaims (welke overeenkomt met de Claimsdatabase van de Keuringsraad), is niet van toepassing op uitwendige gezondheidsproducten.
Je zult zelf moeten onderzoeken welke ingrediënten er in welke hoeveelheden nodig zijn voor de gezondheidsclaims die je wilt maken. Daar kan Care & Comply uiteraard bij helpen.
De Keuringsraad heeft in samenspraak met de toezichthouders wel een lijst opgesteld met voorbeelden van toegestane en niet-toegestane claimsbewoordingen. Daarin lees je bijvoorbeeld dat je wel mag zeggen dat je crème ‘goed is voor stijve spieren’, maar niet ‘goed voor spierpijn’. Deze werking op de stijve spieren moet je dan zelf onderbouwen.
-
Nee, de Claimsverordening is alleen van toepassing op levensmiddelen. Uitwendige gezondheidsproducten vallen daar niet onder, omdat ze niet bedoeld zijn voor menselijke consumptie.
Zoals in het vorige antwoord beschreven, houdt dit in dat je geen gebruik kunt maken van de ‘kant-en-klare’ lijst met toegestane gezondheidsclaims.
Dat heeft ook z’n voordelen. Zo heb je de vrijheid om zelf op zoek te gaan naar onderbouwing voor gewenste gezondheidsclaims. Er is dus ruimte voor eigen initiatief. Ook hoef je de gezondheidsclaims niet aan een specifiek ingrediënt te koppelen, zoals dat voor voedingssupplementen die onder de Claimsverordening vallen, wel moet.
-
Als je een uitwendig gezondheidsproduct wilt ontwikkelen of er reclame voor wilt maken, moet je met diverse wet- en regelgeving rekening houden. Bijvoorbeeld:
Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG). Binnen de Nederlandse zelfregulering zijn regels vastgelegd voor het maken van reclame voor inwendige én uitwendige gezondheidsproducten. Er staat bijvoorbeeld in dat je niet mag overdrijven over de eigenschappen van je product en dat je het product ook niet (in)direct mag laten aanbevelen door een wetenschapsbeoefenaar of een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg (denk aan een arts, diëtist of drogist). De CAG is vastgelegd als ‘bijzondere code’ in de Nederlandse Reclame Code (NRC) en daarmee bindend voor heel Nederland.
Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM). Ga je reclame maken met influencers? Dan is ook deze bijzondere code uit de NRC van toepassing. Er staat bijvoorbeeld in wanneer je een samenwerking moet vermelden en op welke manier.
Andere wet- en regelgeving
-
Voedingssupplementen en andere levensmiddelen
-
Medische hulpmiddelen
-
Geneesmiddelen