Geneesmiddelen
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de regels die gelden voor de marketing van deze productgroep.
Hulp nodig? Neem dan contact op.
Veelgestelde vragen over geneesmiddelen
-
Een geneesmiddel is een stof of een combinatie van stoffen die bedoeld is om een ziekte(symptoom) te voorkomen of te genezen, een diagnose te stellen, of de werking van het lichaam te beïnvloeden.
Care & Comply geeft advies over de wet- en regelgeving die komt kijken bij de marketing van geneesmiddelen. In Nederland is het verboden om reclame te maken voor geneesmiddelen die uitsluitend op recept te krijgen zijn (UR). Daarom richt Care & Comply zich alleen op vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Dat zijn de geneesmiddelen die vallen onder de categorieën AV (Algemene Verkoop), UAD (Uitsluitend Apotheek of Drogist) en UA (Uitsluitend Apotheek).
-
Medische hulpmiddelen en geneesmiddelen lijken erg op elkaar. Het verschil zit ‘m in het werkingsmechanisme.
Medische hulpmiddelen werken op een mechanische of fysische manier, bijvoorbeeld:
Een pleister die een wond beschermt door deze mechanisch af te dekken.
Een anti-luis product dat je verlost van luizen door een fysiek laagje rond de luis te leggen waardoor deze stikt.
Medische hulpmiddelen ondersteunen het lichaam dus zonder lichaamsprocessen direct te beïnvloeden op celniveau.
Geneesmiddelen werken op een farmacologische, immunologische of metabolische manier, bijvoorbeeld:
Een pijnstiller die pijn onderdrukt via een farmacologisch effect in het zenuwstelsel.
Een vaccin dat het immuunsysteem stimuleert op een immunologische manier.
Insuline dat de bloedsuikerspiegel regelt de via een metabolisch procces.
Geneesmiddelen grijpen dus direct in op processen in cellen, weefsels of organen.
Aan de verpakking kun je ook herkennen om wat voor type product het gaat. Medische hulpmiddelen hebben een CE-teken en geneesmiddelen een RVG of RVH hummer.
-
Een geregistreerd geneesmiddel mag medische claims maken. Uiteraard moet de claim wel passen bij de werking van het product.
Bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kun je per geneesmiddel opzoeken welke claims zijn toegestaan. Je vindt ze in de zogenaamde samenvatting van de productkenmerken (SmPC) en in de bijsluiter. Beide documenten zijn in te zien via de database van het CBG.
Staat een claim niet in de SmPC of bijsluiter, dan mag je deze ook niet gebruiken in reclame voor het geneesmiddel.
Let op: publieksreclame voor geneesmiddelen is alleen toegestaan als het om zelfzorggeneesmiddelen gaat. Dat wil zeggen dat er géén publieksreclame gemaakt mag worden voor geneesmiddelen die uitsluitend op recept (UR) verkrijgbaar zijn.
Publieksreclame voor UA (uitsluitend apotheek), UAD (uitsluitend apotheek of drogist) en AV (algemene verkoop) geneesmiddelen is wel toegestaan. Deze zogenaamde afleverstatus van geneesmiddelen is ook te vinden in de database van het CBG.
-
Voordat je reclame kunt maken voor een geneesmiddel moet het product conform de geldende wet- en regelgeving op de markt zijn gebracht. Als fabrikant heb je een vergunning nodig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Deze organisaties beoordelen of het geneesmiddel veilig, werkzaam en van goede kwaliteit is.
Wanneer er eenmaal reclame gemaakt mag worden voor een geneesmiddel, moet je rekening houden met de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen (CPG).
In de CPG staat bijvoorbeeld:
Welke informatie en disclaimers je verplicht bent om te vermelden.
Welke claims je mag maken.
Dat je niet mag overdrijven over de eigenschappen van je product.
Dat je het product niet (in)direct mag laten aanbevelen door een wetenschapsbeoefenaar of een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg (denk aan een arts, diëtist of drogist).
De CPG is vastgelegd als ‘bijzondere code’ in de Nederlandse Reclame Code (NRC) en daarmee bindend voor heel Nederland.
Ga je reclame maken met influencers? Dan is ook de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM) van toepassing. Er staat bijvoorbeeld in wanneer je een samenwerking moet vermelden en op welke manier.
Andere wet- en regelgeving
-
Voedingssupplementen en andere levensmiddelen
-
Uitwendige gezondheidsproducten
-
Medische hulpmiddelen