Compliance gaat door na het etiket

Dat er regels gelden voor de verpakkingsmaterialen van zelfzorgproducten, weten de meeste mensen wel. Etiketten worden dan ook vaak keurig samengesteld volgens de regels. Voor voedingssupplementen wordt een lijstje met verplichte vermeldingen afgewerkt, een medisch hulpmiddel wordt netjes geregistreerd, enzovoort. Is er in-house geen kennis over wet- en regelgeving? Dan wordt de etikettering vaak uitbesteed. Verpakking eenmaal in orde? Let’s go! De marketing molen kan gaan draaien, want het product moet aan de man gebracht worden.

En daar wordt compliance soms uit het oog verloren. Dat is zonde, want ook alle stappen die volgen ná de productontwikkeling, moeten aan de regels voldoen. Het gevolg? Organisaties lopen het risico op handhavingsacties, imagoschade en kostbare aanpassingen achteraf.

De compliance ijsberg: meer dan je denkt

Compliance is net een ijsberg. Het etiket is het zichtbare deel boven water. Iedereen snapt dat daar de juiste expertise voor nodig is. Maar de echte uitdaging zit onder water: alle marketinguitingen die volgen nadat het product uit de ontwikkelfase is en de etiketteringsspecialist is uitgezwaaid. Deze ‘onzichtbare’ compliance aspecten kunnen net zo goed leiden tot problemen. Want voor toezichthouders zijn ze zeker niet onzichtbaar, zij richten zich net zo goed op websites en advertenties als op verpakkingen.

Bij deze 5 vormen van reclame gaat het vaak mis met de regels

Alle vormen van communicatie en marketing moeten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Online positionering in het assortiment

    Waar ga je het product plaatsen in het navigatiemenu van je website? Je kunt een gember supplement niet zomaar onder de categorie ‘reisziekte’ plaatsen en een glucosamine supplement niet onder de categorie ‘gewrichten’. Een online navigatiemenu is ook ‘gewoon’ een claim, dus je positionering moet passen binnen de toegestane kaders van het product. Denk je nu: ‘Maar glucosamine zit toch je gewrichten?’ Dat klopt, maar een feit kan zomaar een verboden claim zijn, en in dit geval is het dat ook.

  2. Offline positionering in het assortiment

    Wat online geldt, geldt ook offline in de winkel. Zorg dat je product onder de juiste, toegestane schappenstroken komt te staan en dat ook je wobbler of display compliant is.

  3. Google Ads

    Hoe prop je de juiste boodschap in maximaal 90 karakters mét de verplichte disclaimers? Een uitdaging die vraagt om creatieve compliance oplossingen. Welke disclaimers mogen ingekort worden? Hoe verwoord je een gezondheidsclaim voor een voedingssupplement zo kort mogelijk? En de indicatie van een geneesmiddel? Sommige zaken mogen ingekort of vereenvoudigd worden, maar het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet leidt tot misleidende reclame. Zelfs als je landingspagina keurig alle verplichte vermeldingen aanstipt, moet ook je Google advertentie nog de juiste informatie bevatten.

  4. Influencersamenwerking

    Stuur je het product op naar een influencer? Elke story of post die daaruit volgt, moet voldoen aan de regels. Ja, ook als je de influencer daar niet om vraagt of voor betaalt. De Reclamecode Social Media en Influencer Marketing van de Stichting Reclame Code (SRC) is daar heel duidelijk over: biedt jij een influencer enig (kans op) voordeel, bijvoorbeeld in de vorm van een gratis product, dan is er sprake van een zogenaamde ‘relevante relatie’ tussen jullie. Dat moet in elke story of andere post duidelijk naar voren komen (bijvoorbeeld met het welbekende ‘#Ad’) en de uiting moet voldoen aan de reclameregels die gelden voor het product. Een influencer mag bijvoorbeeld alleen wettelijk toegestane gezondheidsclaims communiceren over een voedingssupplement. Heeft de influencer andere positieve effecten gemerkt na het gebruik van het product, maar komen deze niet overeen met de wettelijke kaders van het product? Dan kan daar helaas niet over gecommuniceerd worden.

  5. E-mailmarketing en nieuwsbrieven

    Een nieuw product verdient natuurlijk een eigen e-mail campagne. Vanzelfsprekend moet ook deze content voldoen aan de regels die gelden voor publieksreclame. Een e-mail lijkt dan misschien niet gericht op het openbare publiek, het zit immers in iemand persoonlijke inbox, maar het is een vorm van systematische reclame. Daarom wordt ook e-mailmarketing gezien als reclame gericht op het publiek, en moet het aan de regels voor publieksreclame voldoen.

Een compleet compliance plan voorkomt verrassingen

Het gaat er dus om dat je hele keten in overeenstemming is met de regels. Je etiket, maar ook alle andere manieren waarop je de consument bereikt. Een doordachte compliance strategie helpt je om niet voor verrassingen te komen staan en zorgt ervoor dat je marketing krachtig én volgens de regels is.

Bij veel organisaties ontstaan compliance problemen omdat er geen structurele aanpak is. De focus ligt nog altijd teveel op het etiket. Maar je marketing integreert als het goed is verschillende kanalen en touchpoints, en je compliance aanpak zou dit moeten weerspiegelen.

Care & Comply ziet compliance als een strategisch voordeel. Organisaties die dit goed op orde hebben, kunnen vrijer opereren, sneller beslissingen nemen en bouwen aan een sterker merk. Ze hoeven niet constant te twijfelen of hun nieuwe campagne wel mag en komen niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wil jij ook stoppen met brandjes blussen en vooruit gaan denken door een duurzame compliance strategie te creëren? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Volgende
Volgende

Van ludiek naar een klacht: wanneer humor reclame schaadt