Checklist: hier moet je op letten bij Google Ads voor zelfzorgproducten
Wie adverteert met (Google) display advertenties weet dat het een gezonde dosis creativiteit vereist om je boodschap in een maximaal aantal tekens en pixels te doen passen. Je wilt waarschijnlijk op z’n minst een beeld dat de aandacht trekt van scrollende lezers, directe merkherkenning, een duidelijke waardepropositie én een effectieve CTA.
Maak je reclame voor een zelfzorg product? Dan ben je er nog niet. Naast dit wensenlijstje is er namelijk ook nog een lijst van verplichte zaken die vermeld moeten worden. In de Code voor de Aanprijzing van Gezondheidsproducten (CAG), de Code voor de Publieksreclame van Medische Hulpmiddelen (CPMH) en de Code voor de Publieksreclame van Geneesmiddelen (CPG) staat wat de verplichte vermeldingen zijn voor respectievelijk voedingssupplementen en andere gezondheidsproducten, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. Daarnaast geeft de Richtlijn Online Vindbaarheid en Adverteren meer invulling aan de specifieke eisen die gelden voor SEO, SEA en banners.
Hieronder lees je op welke zaken je in de praktijk moet letten wanneer je werkt met Google display advertenties voor zelfzorgproducten.
Checklist voor Google Ads van voedingssupplementen en andere gezondheidsproducten
Zorg dat je alleen voedings- en gezondheidsclaims maakt die zijn toegestaan door de Europese Commissie.
Koppel gezondheidsclaims altijd aan een specifiek nutriënt. Algemene product claims zijn verboden. Zeg dus bijvoorbeeld niet “Dit product ondersteunt de weerstand” maar wel “Dit product bevat vitamine D, dat de weerstand ondersteunt”.
Gebruik je een on-hold claim? Ook in een banner advertentie moet de bijbehorende, verplichte on-hold disclaimer gebruikt worden: “Evaluatie gezondheidsclaim is lopende”.
Checklist voor Google Ads van medische hulpmiddelen
Het moet duidelijk zijn dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Zorg dus dat de status “medisch hulpmiddel” zichtbaar is opgenomen in de advertentie.
Zorg dat de toepassing voor het medisch hulpmiddel primair naar voren komt in de advertentie. Kijk op de (toegelaten) verpakkingsmaterialen wat de toepassing is. Bijvoorbeeld “behandelt hooikoortssymptomen”, “opent de verstopte neus” of “verlicht symptomen van PDS”.
Wil je daarnaast nog andere dingen communiceren? Bijvoorbeeld een kortingsactie, nieuwe smaak of verbeterde toedieningsvorm? Deze zaken kun je secundair ten opzichte van de toepassing positioneren.
Spoor de lezer aan om de verpakking of gebruiksaanwijzing te lezen. Bijvoorbeeld met de disclaimer: “Lees voor het kopen de verpakking”.
Zijn er belangrijke situaties waarin het gebruik van het medisch hulpmiddel wordt ontraden? Dan moeten deze ook worden opgenomen.
Checklist voor Google Ads van geneesmiddelen
De indicatie van het geneesmiddel moet duidelijk zijn. Dat wil zeggen: waar is het product voor bedoeld? Dat kan bijvoorbeeld zijn “bij koorts en bij pijn” voor een paracetamol of “bij spier- en gewrichtspijn” bij een diclofenac gel. De indicatie vind je op de verpakkingsmaterialen van een geregistreerd geneesmiddel en in de database van het CBG.
Ook de belangrijkste contra-indicaties moeten genoemd worden. Dat zijn omstandigheden waarin het geneesmiddel niet gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bij gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen. Ook de contra-indicaties vind je op de verpakkingsmaterialen en in de database van het CBG.
Vermeld de naam van het geneesmiddel en de werkzame stof als er één werkzame stof in het product zit. Zitten er meerdere werkzame stoffen in het geneesmiddel? Dan hoef je deze niet te vermelden. Zijn de naam en de werkzame stof al duidelijk zicht- en leesbaar op een afgebeeld packshot? Dan volstaat dat. Ze hoeven dan niet nog een extra keer vermeld te worden.
Spoor de lezer aan om de bijsluiter te lezen: “Lees voor gebruik de bijsluiter".
Uiteraard gelden ook alle andere basisregels voor geneesmiddelenreclame hier. Zo is het bijvoorbeeld verboden om reclame te maken voor receptplichte geneesmiddelen en mogen er geen kortingen gegeven worden op geneesmiddelen.
Uitzondering voor kleine banners
Al met al moet je dus flink wat verplichte informatie kwijt in je advertentie. En ja, deze regels gelden ook als de informatie al op je landingspagina staat. Een banner advertentie wordt gezien als een zelfstandige vorm van reclame. Daarom moet alle verplichte informatie ‘gewoon’ aanwezig zijn.
Gelukkig geldt er een uitzondering voor banners die 300 x 250 pixels of kleiner zijn. Bij deze advertenties mogen enkele verplichte vermeldingen weggelaten of ingekort worden. De volledige verplichte vermeldingen moeten dan wel (direct) zichtbaar zijn op de landingspagina.
Welke verplichte vermeldingen precies mogen worden weggelaten, hangt af van de producten en claims die in de advertentie gemaakt worden. Voor een geneesmiddel hoef je bij een kleine banner bijvoorbeeld niet de contra-indicaties te vermelden, en mag de disclaimer over de bijsluiter ingekort worden naar “Lees bijsluiter”.
Zorg dat je advertentie goed terecht komt
Dan is er nog een laatste belangrijk aandachtspunt. Is je advertentie eenmaal rond, dan kun je deze niet ‘zomaar’ overal laten plaatsen. Je bent verplicht er zorg voor te dragen dat de banner in een wettelijk toegestane context komt te staan. Een advertentie voor een vitamine C voedingssupplement mag bijvoorbeeld niet op een website over griep komen te staan. Dat zou neerkomen op een (indirecte) medische claim voor het product, en dat is verboden voor supplementen.
In de praktijk betekent dat het volgende:
Extra aandachtspunten voor gericht adverteren:
Je hebt hier zelf grip op de context waarin je advertentie komt te staan. Kies deze dus zorgvuldig uit zodat de plaatsing van de advertentie geen strijdigheid met de regels oplevert. Dus bijvoorbeeld geen advertentie voor een vitamine C supplement op een website over griep en geen advertentie voor een glucosamine supplement bij een blog over gewrichten.
Ook de domeinnaam van de website waarop wordt geadverteerd moet in lijn zijn met de reclamecodes en wetgeving.
Extra aandachtspunten voor niet-gericht adverteren
Hier geldt een inspanningsplicht om zoveel mogelijk categorieën uit te sluiten die niet passen bij de wettelijke context van jouw product.
Koop geen keywords in die in strijd zijn met de regelgeving.
Hulp nodig om je Google advertenties en andere banners compliant te krijgen? Neem contact op!